Over ons en Domaine des Planes

Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk in 1992 zijn wij op wijnchateau Domaine des Planes in de Provence terecht gekomen. Toen verkochten zij nog zogenaamde ‘biodynamische’ wijnen, nu voert Domaine des Planes het AB certificaat, Agriculture Biologique dus 100% biologisch. Mijn ouders hebben een aantal doosjes mee naar Nederland genomen om thuis nog eens rustig te proeven. Ook vrienden en kennissen bleken enthousiast over deze bio-wijnen en zo is het idee ontstaan om deze wijnen te gaan importeren uit Frankrijk. In de oude ‘hooischuur’ achter het ouderlijk huis, waar ook een kelder onder zat, is in 1992 La Petite Provence ontstaan. De ‘hooischuur’ is later omgetoverd tot wijnhuis waar ook regelmatig gezellige en drukbezochte wijnproeverijen georganiseerd werden.

In 2022 bestond ons wijnhuis 30 jaar! Wij kijken terug op een heel mooi jubileumjaar. We hebben o.a. op jaarmarkten in de regio gestaan, bij de oogst geweest in Zuid-Frankrijk, sinds lange tijd weer een drukbezochte wijnproeverij georganiseerd en we stonden met een aantal van onze wijnen op Christmas Shopping Nights in de Graanbuurt te Giessenburg.
Als eerste op de hoogte van nieuwe wijnen in de webshop, acties of onze unieke relatiegeschenken en kerstpakketten? Meld u aan voor onze e-mailnieuwsbrief.

Danielle en Willy

Over Domaine des Planes

In het licht van de Provence ligt het Domaine des Planes, Appellation d’Origine Contrôlée, op de heuvels van Maures, met een prachtig uitzicht op de Golf van Fréjus en Saint Raphael.

De wijngaard van Domaine des Planes is 30 ha groot en omgeven door mediterraan bos: kurkeiken, mimosa’s en heide. De druiven Mourvèdre, Tibouren, Syrah, Cabernet Sauvignon, Semillon en Rolle, produceren wijnen met een hoge expressie en houdbaarheid. Ze komen van een gecertificeerde biologische cultuur op gneis- en mica-schistbodems. Het natuurlijke evenwicht van de wijngaarden, de bescherming en het respect voor de natuur hebben samen het leven van dit bijzondere landschap geharmoniseerd.

Familie Rieder

Het Domaine des Planes werd in 1980 gekocht door Ilse Rieder-Eberbach en Christophe Rieder, afgestudeerden van de Graduate School of Viticulture and Enology van Geisenheim in Duitsland. De voormalige eigenaar, de heer Paul A Müller, had het landgoed al ecologisch verbouwd en Ilse en Christophe hebben besloten in deze geest door te gaan.

In het begin telde de boerderij 15 ha aan wijngaarden en momenteel verbouwen zij 30 ha in AOC Côtes de Provence en 5 ha IGP des Maures. Sinds 2005 is de SCEA Planes Famille Rieder opgericht en is zoon Stéphane, afgestudeerd oenologie, begonnen op het Domaine. In 2007 sloot zijn broer Oliver, afgestudeerd aan een business school en een BTS in wijnbouw en oenologie, zich bij moeder en broer aan. In 2016 studeerde David, de jongste broer, af met een BTS in wijnbouw en oenologie, die het familieteam vervolledigt.

Biologische landbouw

Het Domaine des Planes is in 2009 gecertificeerd voor biologische landbouw en is gecertificeerd door Qualisud FR-BIO-16. De wijnstokken worden geteeld zonder onkruidverdelgers, insecticiden of synthetische chemicaliën. Organische bewerkingen en groenbemesters (rogge en phacelia) worden toegepast om de grond te voeden. Regelmatig ploegen maakt mechanisch wieden mogelijk, wat het microbiële leven en de beworteling van de wijnstokken bevordert. De bios-behandelingen zijn gebaseerd op zwavel en koper om cryptogame ziekten (valse meeldauw en Oidium) te bestrijden. Elke winter wordt de wijngaard overgelaten aan een herder die zijn kudde schapen laat grazen tussen de wijnstokken.

Het Domaine des Planes heeft een uitzonderlijke geografische ligging op de eerste uitlopers van de Maures, op 96 ha tussen bossen, maquis en op 100 meter hoogte. De bodems zijn van mica-schist en gneis.

De wijnkelder

De kelder werd gebouwd in 1985 en gerenoveerd in 2012. Het is volledig uitgerust met roestvrijstalen tanks en hoogwaardige apparatuur (pneumatische pers, thermoregulerende tanks). De capaciteit van de kelder is 2500 hl in roestvrijstalen tanks en 600 hl in eiken vaten (51 hl capaciteit).

Tijdens de vinificatie wordt elk perceel afzonderlijk gevinifieerd om de traceerbaarheid van de wijnstok naar de consument te garanderen en om de beste vinificatietechniek aan te passen aan het betreffende perceel. Van de oogst tot de botteling, een onberispelijke hygiëne in de kelder is voor Domaine des Planes een van de sleutels van het succes.

Eind augustus wordt begonnen met de oogst voor ongeveer 3 weken en zorgen ze ervoor dat de druiven perfect rijp zijn. De oogst is mechanisch en begint vroeg in de ochtend voor maximale versheid. Hoe verser de oogst is, hoe minder kleur de bessen in het sap vermengen. De huidige Provençaalse rosé is bleek van kleur, maar is gemaakt van blauwe druiven. De roze kleur van een rosé komt van de schil van de blauwe druif. De rode wijnen rijpen 9-18 maanden in eikenhouten vaten (51 hl) om aroma’s en tannines te verfijnen. Het bottelen wordt ook door Domaine des Planes zelf gedaan. Ze hebben hun eigen bottellijn met de beste technologieën om de kwaliteit van de wijnen te behouden.

Onze nieuwste wijnen

Oorspronkelijke prijs was: €65,70.Huidige prijs is: €59,50.
Feudi 125 Bianca, Rosato & Primitivo IGP

Feudi Salentini
Italië, Apulië
Malvasia, Negroamaro,  Primitivo
Droog wit, rosé, rood

Oorspronkelijke prijs was: €49,50.Huidige prijs is: €43,50.
Mas du Vistre Chardonnay, Grenache & Merlot

Domaine Mas du Vistre
Frankrijk, Gard
Chardonnay, Grenache, Merlot
Droog wit, rosé, rood

Oorspronkelijke prijs was: €67,50.Huidige prijs is: €60,00.
Cuvée Finesse – aanbieding 6 flessen

Domaine des Planes 
Frankrijk, Provence
Grenache 60%, Cinsault 15%, Syrah 5%
Rosé droog – fris, fruitig

Altijd als eerste op de hoogte?

Op dit moment hebben wij wijnen uit Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië in ons assortiment. Regelmatig zullen wij wijnen toevoegen aan onze webshop. Als eerste op de hoogte? Meld u aan voor onze e-mailnieuwsbrief!